3 de set. 2012
15 de juny 2012
LATERALITAT
És veritat que els esquerrans tenen un do per a les arts, els esports i les matemàtiques? Com funciona el seu cervell? Quèquicom respon a aquestes i altres preguntes amb les proves que li fan a la reportera Marta Casagolda, que és esquerrana. En el programa ens aclareixen dubtes sobre el cervell dels dretans i esquerrans i com el cervell funciona en cada un d'ells. Si voleu llegir l'article complet AQUI.
17 de maig 2012
L'ESCOLA EN PERILL
En aquests moments estam vivint una situació crítica en la nostra societat, en la qual, el poder polític està més pendent d'acontentar als seus patrocinadors, que de treure endavant el país. Quin futur es pot esperar si s'escatimen recursos en l'educació i en la sanitat. Però aquesta situació és repeteix a altres indrets d'Europa, veieu sino aquest document del "Col·lectiu de pares i ensenyants indignats" . És el futur que ens espera.
20 d’abr. 2012
22 de març 2012
PARADIGMES DEL SISTEMA EDUCATIU
El peu del vídeo diu:
"Hi ha 3 tipus de persones en el món: els inamovibles, els movibles i els que se moven". Aquestes són paraules de Benjamin Franklin, recitades per Ken Robinson el gener del present any, al finalitzar la seva exposició donada en un dels esdeveniments organizats per RSA, on es desenvoluparen algunes de les idees que després profunditzaria en la seva xerrada de maig a TED "Bring on the Learning Revolution". Learning Cognitive "va traduir" en un format d'animació Scribing, les principals idees de la xerrada a RSA.
Sense comentaris, treis les vostres pròpies conclusions.
3 de març 2012
QUAN UN INFANT PERD UN ÉSSER ESTIMAT
Perdre algú estimat és un fet, que si bé és natural, és un trasbals pels adults, i encara més per als infants. A la revista Creix del mes de gener passat es va publicar un article molt interessant sobre aquest tema.
Què hem de fer i què hem de dir a un infant quan perd un ésser estimat.
Esperanza Bausela Herreras
(Universitat Nacional d’Educació a Distància. Madrid)
Josué i la seva família estan passant uns dies molt difícils: ha mort l’avi. Quan se’n va a dormir pensa què li diria a la seva mare, pare, germà... si pogués, per sentir-se acompanyat emocionalment.
Estimat papa (mama, germà...).
En aquets dies en què hem perdut el meu papà (la meva mama, el meu germà...) és important:
· Que t’ajustis a la meva edat per mirar d’explicar-me què significa la pèrdua del meu ésser estimat. No me`n donis gaires detalls, solament els necessaris que em puguin servir per construir adequadament el concepte de mort.
· Que responguis els dubtes, les inquietuds i les curiositats que tinc. Es millor que siguis tu qui m’hi doni una resposta veraç i comprensible, que no pas que siguin unes altres persones alienes a la meva pròpia família, perquè no les puc arribar a entendre.
· Que m’ajudis a mostrar, manifestar i verbalitzar els meus sentiments. Les criatures no som alienes als sentiments de les persones adultes i captem, molt ràpidament, que ha passat alguna cosa important.
· Que el joc, les cançons i el dibuix em permeten i em faciliten projectar les meves emocions, les meves inseguretats, les meves pors, les meves ansietats i els meus temors de manera més fàcil que les paraules. Podem cantar algunes cançons que ens ajudin a no reprimir allò que estem sentint tots dos. Això ens farà sentir una mica més animats.
· Que recuperem, de mica en mica, les nostres rutines (sortides, jocs, excursions...) i el nostres ritme de vida quotidià. Els canvis bruscos i inesperats em poden generar confusió i una mica d’estrés.
· Que entenguis que és probable que present i algunes conductes disruptives, certs retrocessos o alguna pèrdua d’hàbits ja adquirits (control d’esfínters, autonomia, por de dormir sol, malsons..). Tingues una mica de paciència, pots ser no els saps interpretar adequadament, no son un acte de rebel·lia, sinó una manifestació que estic trist, que tinc por o que enyoro la persona que ha mort.
· M’agradaria que poguéssim mantenir el record de la per sona difunta. No treguis, si us plau, bruscament o de manera inesperada totes aquelles fotos o pertinences a les quals em puc sentir aferrat i no evitis les meves converses. Són objectes amb els quals mantinc un petit vincle de lligam amb l’ésser estimat. Recorda que alguns d’aquests objectes me’ls va regalar ell o ella i que aquestes fotos les vam fer quan tots junts estàvem de vacances o en els seu darrer aniversari. No sé si tu te’n recordes, però jo no puc oblidar que bé que ens ho vam passar aquell dia.
· Que no em sobreprotegeixis. Encara que vegis que soc petit i fràgil, haig d’aprendre a desenvolupar estratègies que em permetin afrontar les diverses situacions que se’m presentaran al llarg del meu cicle vital, i aquesta n’és una.
Ara soc una criatura i pot ser no entenc què és l’eternitat, el més enllà, descansar en pau i descansar per sempre, però quan sigui gran tindràs l’oportunitat d’explicar-m’ho. Ara haig d’afrontar aquesta fase amb tot el teu suport i la teva estimació, sense que això em generi estrés, desassossec, incertesa, confusió, ansietat, por, angoixa..., o un episodi traumàtic de la meva infància i que incideixi en el meu desenvolupament posterior.
Ara més que mai necessito tenir-te al meu costat.
La pèrdua d’un ésser estimat és un esdeveniment vital estressant per a totes les persones, incloses les criatures. És important identificar i conèixer factors de protecció per potenciar-los i factors de risc per minimitzar-ne l’impacte, com també proporcionar una sèrie de recursos, habilitats i destreses que contribueixin a reorganitzar el sistema familiar que s’ha vist afectat per aquesta situació.
Recorrem a una carta escrita per un suposat infant que acaba de perdre un ésser estimat, amb la intenció de transmetre alguns consells al seu pare, a la seva mare, al seu germà... sobre què poden fer i què poden dir els familiars per ajudar a l’infant a fer front a aquest esdeveniment vital estressant.
Dedicat a tots els nins i nines que han d’afrontar la pèrdua d’un ésser estimats en edats primerenques, quan encara no han descobert què significa viure.
Guix infantil, núm. 64, p. 42-43. Gener 2012.
17 de febr. 2012
LA TASCA DELS "MESTRES",
"Mestres" és un projecte, iniciat a començaments de maig de 2011, consta de 10 capítols de 50 minuts de durada, que es dóna a Tv3.
Com diu a la pàgina web de la cadena
"es tracta d'un programa centrat en la feina diària i en l'experiència professional dels mestres i professors d'educació Infantil, Primària i Secundària a Catalunya. Té com a objectiu esbrinar com és i què fa un bon mestre, mostrant diferents experiències dins el col·lectiu, exemplificant allò que s'anomena "bones pràctiques" i buscant exemples de com la relació entre mestre i alumne ha canviat i continua "canviant vides" en positiu, partint de la idea que molts adults podem afirmar sense cap dubte que almenys un mestre, al llarg de la nostra vida escolar, ha marcat la nostra vida, ens ha obert horitzons i ha canviat la nostra manera de veure el món.
També en aquest moment, en què el món educatiu s'enfronta a reptes inimaginables fa uns anys, i en què el debat social sobre l'educació és viu i intens, a vegades agre, hi ha molts mestres que treballen amb il·lusió, amb esforç i amb imaginació per millorar cada dia la seva feina. Volem saber com treballen aquests mestres i com aborden la seva tasca de cada dia a les aules, i quines són les idees, les reflexions i les intencions que guien la seva pràctica.
Cadascun dels deu capítols del programa abordarà un aspecte diferent del món educatiu, sempre des de la perspectiva de la relació entre mestre i alumne: la vocació de docent, l'èxit i el fracàs educatiu, la convivència, l'educació en els valors, el lideratge, la incorporació de les noves tecnologies, l'atenció a la diferència i a la diversitat..."
Podeu visitar la web MESTRES
Aquí podeu veure un dels capítols. A l'enllaç els hi trobareu tots, juntament amb més informació.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)